Veilig voelen is een primaire levensbehoefte en vaak wordt er meer aan onze veiligheid gewerkt dan we merken. Bovenstaande zin werd interviewer duidelijk in het gesprek met Roy Robben.

Roy Robben – een geboren Valthermondje – stuurt inmiddels al bijna 3 jaar het bedrijf Secro Security aan. Over het bedrijf leest u straks meer. Als kind was Roy vooral te vinden in zwembad de Zwaoi, voetbalvereniging Valthermond, de spelweek, de kinderclubs en later vaak in sportschool Traction. Een mooie jeugd waar Roy zich veilig waande. Iedereen kent iedereen en een vriendengroep waar je altijd op terug kon vallen. Klein detail… wat voetbal betreft was het misschien handiger geweest om te gaan handballen, want de bal aan de voet was niet zo’n groot succes. Roy zijn sterkste punt op het voetbalveld was met name het ingooien. Maar dit was maar een klein detail.

Als 17 jarige, doet Roy de opleiding juridische dienstverlening. Een opleiding die hem past als een jas. Wanneer hij kiest om bij ‘Hondenbrigade Bakker Beveiliging’ (HHB) stage te lopen kan Roy gelijktijdig opgeleid worden als beveiliger, en deze kans laat hij niet lopen. Het bedrijf HHB biedt hem veel mogelijkheden en geeft hem inzicht en eigen verantwoordelijkheden. Tijdens deze stage wordt Roy in de beginperiode onder andere als fulltime beveiliger ingezet op Hunzebergen in Exloo, tegenwoordig een Fletcher hotel. De keuze om de beveiliging in te gaan werd hier gemaakt. De juridische dienstverlening als achtergrond maakte dat Roy al een voorsprong had in de kennis aangaande alle juridische vraagstukken rondom de beveiliging. Roy heeft in deze periode tevens zijn eerste diensthond afgericht waarna hij als hondengeleider te werk gesteld werd in onder andere de Bijlmer in Amsterdam. Een project van de woningcorporatie en Stadsdeel Amsterdam-Zuidoost waar nauw werd samengewerkt met hulpverleners en politie.

Als hondengeleider en later als centralist heeft Roy vele bijzondere situaties in de Bijlmer meegemaakt waarbij elke situatie een andere aanpak verlangde. Omgaan met geweld, situaties waarbij drugs, prostitutie en mensenhandel een hoofdrol speelden. Hier heeft Roy zijn vaardigheden als beveiliger op de werkvloer mogen ontwikkelen. Nadat het project in de Bijlmer tot een eind kwam is Roy aan het werk gegaan bij NBC Beveiliging in Hoogezand. In eerste instantie als horecaportier, evenementenbeveiliger en hondengeleider. Binnen dit bedrijf kon Roy zich verder ontwikkelen als leidinggevende en leerde hij op hoog niveau meedenken over veiligheidsvraagstukken en het schrijven van beveiligingsplannen. Een totaalplaatje leveren in het kader van veiligheid, zowel voor de schermen als achter de schermen bij grootschalige maar ook bij kleinschalige evenementen. Na ruim tien jaar ervaring is Roy gepokt en gemazeld en is hem geen situatie te gek. Het ene moment werk je in driedelig kostuum en het andere moment sta je met je voeten in de klei. Het lijkt allemaal zo gewoon maar dat is uiterlijk vertoon.

Met al zijn kennis en inzicht begon Roy ruim twee jaar geleden zijn eigen bedrijf op het Noorderdiep 367, Secro Security. Secro Security is opgericht met de intentie om binnen de beveiliging het verschil te maken door een klantgerichte aanpak te hanteren. Onder klantgericht beveiligen verstaat Secro Security het luisteren naar de wensen van de opdrachtgever en per object, evenement, horecagelegenheid of bouwlocatie speciaal geselecteerde beveiligers in te zetten waardoor de beveiliging een toegevoegde waarde wordt voor de organisatie. Met de inzet van Secro Security is de beveiliging in goede, professionele handen waarbij de wensen van de opdrachtgever voorop staan.

Doordat de beveiligers vaak het eerste en het laatste gezicht zijn dat bezoekers van een horecagelegenheid of evenement zien, is juist deze indruk van belang voor een goede, leuke avond. Een avond die op een positieve manier kan worden afgesloten en waarbij bezoekers terugkijken op een uitje vol plezier.

Maar…. wat doet een beveiliger nou zoal? En wat komt een beveiliger tegen in zijn werk? Voorop staat evenwicht tussen verstand en emotie. Daarnaast staat respect bovenaan. Bij nacht en ontij, weekend en feestdagen de beveiliger is altijd ergens op pad om u en mij te beveiligen. Wanneer wij een groot evenement bezoeken – bijvoorbeeld C’est la Vie in Emmen, Koningsnacht, Gouden Pijl, Zuidlaarder nacht, Wieler NK of juist lokale evenementen zoals het evenement dat jaarlijks door de vriendengroep Five in het MFA in ’t Brughuus worden georganiseerd – wordt er voor en achter de schermen volop aan onze veiligheid gewerkt. En nee, daar merken wij niet echt veel van en dat is nou juist de bedoeling van de beveiliging. Een volledig beveiligingsplan, van te voren uitgewerkt, getoetst door vergunningverstrekkers, hulpverlenende instanties en overheidsinstellingen, treedt in werking. De communicatie is volledig afgestemd en korte lijntjes met politie en andere hulpverleners maakt dat de veiligheid van de bezoekers van een evenement zo groot mogelijk gewaarborgd is. Met Secro Security staat Roy met zijn team van volledig gediplomeerde beveiligers klaar in verschillende situaties.

Bij het antwoord op mijn vraag “wie komen jullie zoal tegen in je werk?” val ik even stil. Naast vele bekende namen van artiesten zie ik ook een foto waarbij Roy, strak in pak, de veiligheid van Koning Willem Alexander en Maxima mocht vergroten. Roy was ingehuurd om in nauwe samenwerking met de rijksbeveiliging onderdeel uit te maken van het veiligheidsteam van de beveiliging van een bezoek van onze koning en koningin. Het lijkt mij dat je dan wel een goed geolied bedrijf aanstuurt, je wordt toch niet maar zo benaderd. Naast deze unieke beveiligingsopdrachten komt de beveiliger natuurlijk ook regelmatig met dronken droppies in aanraking. En dan is het zaak om de sfeer goed te houden. Het gaat tijdens een evenement of horecanacht om een plezierige avond te beleven. En ook daarin speelt de beveiliger een grote rol. Sfeerbeheer – bemiddeling – en indien noodzakelijk passende maatregelen treffen, de beveiligers uit het team van Roy zullen alles uit de kast halen om, binnen de juridische grenzen, iedereen een plezierige dan wel een veilige avond te bezorgen. En hiermee heeft Roy alle respect van de interviewer. Ik zag een bevlogen – soms geëmotioneerd – persoon die zijn werk zeer serieus neemt. Van kleins af aan opgegroeid met het vak beveiliging, een ondergewaardeerd beroep waarbij passie voor het vak van onschatbare waarde is.

Samen met vriendin Sanne en de twee Mechelse herders verhuist Roy in februari 2019 naar het nieuwe adres voor Secro Security, Noorderdiep 593. Tot nu toe kon Roy zijn verhaal kwijt bij zijn ouders, zusje en vrienden. Wanneer je thuis komt van nacht werken is het zo belangrijk om je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die je vertrouwt. Dat pa Robben in het zelfde vak zit is natuurlijk niet verkeerd. Vanaf nu zullen Roy en Sanne (die ook werkzaam is als evenementenbeveiligster) wederzijds aan elkaar hun verhaal kwijt kunnen. Achterwacht en steun van thuis is het belangrijkste in dit werk. ’s Avonds de deur uitgaan met een steekwerend vest om het lichaam, niet wetend wat de nacht gaat brengen en in welke staat je in de volgende morgen aan de keukentafel kan aanschuiven. Dit alles om in te staan voor de veiligheid van anderen. Beveiliging is ook maar gewoon mensenwerk.

Mocht uw interesse in veiligheid na dit verhaal zijn vergroot, kijk dan eens op de website. www.secro.nl

Hondenbewaking – Horecabeveiliging – Evenementenbeveiliging – Bouwplaatsbeveiliging – objectbeveiliging – artiestenbegeleiding. Roy Robben en zijn team van Secro Security doen alles aan onze veiligheid ook wanneer u slaapt. Interviewer wenst hem samen met zijn Sanne op hun nieuw adres een prachtige toekomst toe!

Grietje Haak-Warringa