Het zou zo in het programma ‘Ik vertrek’ passen. Twee jonge mensen op zoek naar ruimte. Alleen was in dit geval de overstap uit Brabant niet naar het buitenland maar naar de provincie Drenthe. De 34 jarige Niels Buijs, opgegroeid in Rosmalen in de provincie Brabant, werd als kleine jongen al gebiologeerd door koeien.
Dit was niet zo verwonderlijk want Niels groeide op in het melkveebedrijf van zijn ouders. Van jongs af aan was hij altijd tussen de koeien te vinden. Ook de opleiding werd er op aangepast en Niels bezocht de Middelbare landbouwschool Het is dan ook niet vreemd wanneer je als volwassene dan je eigen melkveebedrijf wilt beginnen. In Brabant is het moeilijk om een grondgebonden bedrijf op te zetten. Samen met partner Mariëlle van Boxtel begonnen zij aan de zoektocht. Afgezien ruimte voor het bedrijf wilde het jonge stel ook ruimte voor zichzelf. Niet in de ‘middle of nowhere’ maar het liefst aan de rand van een dorp of gehucht.
Via een makelaar kwamen zij terecht in Valthermond. Hun eerste indruk: veel ruimte, genoeg grond, aan de rand van de Hondsrug, minder drukte, prachtig uitzicht, met andere woorden wat kun je nog meer wensen. In 2015 hebben Niels en Mariëlle zich gevestigd aan de Valtherblokken-Noord. Met 350 koeien en 160 stuks jongvee. Van ver zie je de grote stallen waar de volwassen koeien in staan, liggen en gemolken worden. De koeien van dit bedrijf liggen op geel zand. Dit ligt prettig, omdat het zich vormt naar het lichaam van de koe en het zand is niet gevoelig voor bacteriegroei wat de uiergezondheid ten goede komt. Achter deze stal staan gezamenlijk de vaarzen in grotere ruimtes en daarnaast het jongvee. In lange rij opgesteld langs de grote stal de pas geboren kalfjes in de (kalver) iglo’s.
Kleine details omtrent het vee:
- een koe ligt gemiddeld 12 tot 14 uur per dag
- een koe drinkt gemiddeld 100 tot 150 liter water per dag
- een koe geeft gemiddeld 28 liter melk per dag
- een koe eet 4 tot 6 uur per dag
- een koe herkauwt 7 tot 10 uur per dag
- een koe slaapt 30 minuten per dag verdeeld over hazenslaapjes van ongeveer 4 minuten
Een koe is een gewoontedier, ze moet weten wat er staat te gebeuren, dan functioneert ze het beste. Een stabiel dagritme is dan ook erg belangrijk, een koe vindt het heerlijk om elke dag hetzelfde te doen. De koeien worden daarom ook iedere dag op dezelfde tijden gemolken en op dezelfde tijden gevoerd. Er wordt twee maal daags gevoerd. Vers voer om de smakelijkheid voor de koeien op peil te houden. Ook de voeding van het jongvee is zeer belangrijk. Voor het jongvee is een gezonde groei en ontwikkeling cruciaal. Niels heeft één vaste medewerker in dienst en doet verder een beroep op zo’n achttal jongeren die als parttimers meehelpen op het bedrijf.
Twee keer daags wordt er met een team van drie man gemolken. Twee in de melkput en één om de koeien richting de melkmachine te drijven en alle ligplaatsen van de koeien schoon te maken. Geen melkrobots hoor ik u vragen, nee voor dit bedrijf geen melkrobots. Het contact met de koeien staat voorop. Op deze manier is men verbonden met de sociale en fysieke leefomgeving van de koe. Binnenkort wil Niels ook starten met het weiden van een deel van de koeien, het zal even spannend worden of de natte veengronden rondom de boerderij dit qua draagkracht af kunnen. Misschien dat het beeld ontstaat dat Niels alleen maar bezig is met koeien verzorgen, niets is minder waar. Naast Niels staat zijn partner Mariëlle, zeven dagen per week zijn ze in touw en zetten ze samen de bedrijfsvoering rond.
De eerste parttime medewerker was een buurjongen en mede daardoor kwamen andere, in de buurt wonende, schoolgaande jongeren in aanraking met het bedrijf. Hulp voldoende en hier zijn Niels en Mariëlle blij mee. De sociale contacten werden en worden hierdoor vergroot en dit is niet onbelangrijk wanneer je je gaat settelen in een onbekende omgeving. Een parttime baan bij de dierenarts in Sleen was voor Mariëlle een welkome aanvulling op het settelen in Drenthe. Het was en is even wennen in Valthermond. Vooral de taal, het veenkoloniaals, is niet altijd te verstaan of te begrijpen maar met een beetje moeite komen ze heel ver. Als echte Brabanders, houden Niels en Mariëlle van carnaval. Hoe vreemd keken zij dan ook op toen bleek dat ook hier in de buurt van Valthermond het carnaval gevierd wordt. Hieruit blijkt dat Drenthe niet zoveel onder doet voor Brabant.
Benieuwd en meer weten van dit bedrijf ? Voor foto’s en berichtgeving omtrent dit melkveebedrijf kun je een kijkje nemen op de facebookpagina ‘Valther Melkvee’.
Grietje Haak-Warringa