IJstaart met nougatine (12 personen)
Met maar een paar ingrediënten maak je dit lekkere dessert met koekjesbodem en een romige topping van meringue schuimpjes en nougatine
Ingrediënten
500 ml slagroom, 1 zakje slagroomversteviger (8gr), 130 gr meringue schuimpjes, 3 eetlepels nougatine, 2 eetlepels karamelsaus
Voor de bodem 175 gr koffieleutjes en 40 gr boter of margarine
Bereiding
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter of margarine en voeg toe aan de koekkruimels en meng door elkaar. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel de koekkruimels hierover en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm zolang in de koelkast.
Mix de slagroom met de versteviger lobbig. Maal of sla de schuimpjes in stukjes (bewaar er een paar voor de garnering). Schep door de slagroom samen met de nougatine. Verdeel het mengsel over de koekbodem en strijk de bovenkant glad.
Zet minimaal 4 uur in de vriezer. Haal de taart uit de vriezer en garneer met wat karamelsaus in het midden en bestrooi eventueel met wat extra nougatine. Druk de overgebleven schuimpjes erop in een cirkel. Snijd met een scherp mes de randen los van de springvorm en serveer de taart in punten.
Chocolade lava cakejes (4 personen)
Iedereen is gek op deze heerlijke chocolade lava cakejes met vloeibare chocoladevulling, een perfect en verrassend dessert!
Ingrediënten
100 gr boter, 100 gr bloem, 100 gr suiker, 2 eetlepels cacao, 100 gr pure chocolade, 2 eieren, 2 eierdooiers, boter om in te vetten
Benodigdheden
4 soufflepotjes van ca 7 à 8 cm doorsnede (een ovenbestendig kopje kan eventueel ook)
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Vet de ovenschaaltjes in met wat boter en bestuif ze met wat cacaopoeder. Smelt de boter en chocolade samen au bain-marie. Als de chocolade helemaal gesmolten en glad is laat je hem 10 minuten afkoelen.
Klop ondertussen met een mixer de eieren, eierdooiers en suiker tot een luchtig lichtgeel mengsel. Spatel de chocolade erdoor. Zeef de bloem boven het beslag en spatel deze erdoor.
Doe het beslag in de ovenvaste schaaltjes en zet ze tussen de 12 en 15 min in de oven. Als het lava cakeje gerezen is en de bovenzijde droog is zijn ze meestal goed. Stort het lava cakeje uit op een bord en serveer direct. Lekker met wat slagroom of een bolletje ijs.
Panna cotta met frambozen in een glaasje (4 personen)
Dit dessert bereid je makkelijk een dag van te voren en maak je zeker indruk mee.
Ingrediënten
250 ml slagroom, 250 ml kwark, 75 gr suiker, 1 vanillestokje, 4 blaadjes gelatine,
Voor de frambozengelei: 300 gr frambozen (diepvries kan ook), 100 gr suiker, 4 blaadjes gelatine, 2 eetlepels water
Garnering: verse frambozen, blauwe bessen, pistache (ongezouten),
Bereiding
Verwarm de slagroom in een pannetje met 75 gr suiker tot deze is opgelost. Week 4 blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit en voeg toe aan de room. Zet het vuur uit en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Laat 10 minuten afkoelen en schep dan de kwark er door heen.
Leg 4 glazen schuin in bijvoorbeeld een ovenschaaltje met de bovenzijde leunend op de rand van de schaal. Giet wat van de het roommengsel er in tot ongeveer de helft, eventueel met behulp van de trechter. Laat dit een of twee uurtjes opstijven in de koelkast.
Verwarm ondertussen de frambozen in een pannetje en voeg 100 gr suiker toe en 2 eetlepels water. Laat zachtjes koken tot er een saus ontstaat, duw de framboosjes eventueel een beetje kapot. Week weer 4 blaadjes gelatine in koud water en voeg vervolgens toe aan de frambozensaus.
Haal de glaasjes met panna cotta uit de koelkast en giet hier het frambozenmengsel in tot deze gelijk is aan de schuine zijde van de panna cotta. Laat de glaasjes vervolgens een nacht opstijven in de koelkast. Garneer ze voor het serveren met wat verse frambozen, blauwe bessen en/of fijngehakte pistache.
Het kerstdiner maak je helemaal compleet met een feestelijk toetje. Ga je voor iets lichts met fruit of juist voor iets zoets met chocolade, of heb je liever wat ijs? Eén van deze nagerechten past vast en zeker bij jullie kerstdiner!
Marian Servaas
Bron: www.leukerecepten.nl