Kerstjamkoekjes
Deze met jam gevulde koekjes zien er altijd al feestelijk uit – maar met kerst springen ze er wel echt uit! Zorg voor wat kerstvormpjes om de sfeer er echt in te brengen. Leuk recept om met de kinderen te maken om lekker in de kerststemming te komen!
Ingrediënten
100 g bloem
50 g witte basterdsuiker
75 g koude boter
drupje citroensap
snufje zout
1 ei
gladde rode jam
Bereiding
Kneed alle ingrediënten – behalve uiteraard de jam – tot een mooi samenhangend deeg. Leg in plastic folie weg in de koelkast en laat minstens een halfuur rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bestrooi het werkvlak met bloem en bedek de bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg dun uit. Steek uit met gelijke rondjes (dit kan met een vorm maar ook met een glaasje). Steek daarna de helft van de rondjes uit met een kleine kerstvorm, zoals een ster, kerstboom of hulstblaadje.
Bestrijk vervolgens de dichte rondjes deeg met een dunne laag jam en laat een randje rondom leeg. Gebruik maar een dun laagje jam, anders loopt het er tijdens het bakken overheen!
De rondjes met een kerstvormpje erin leg je vervolgens voorzichtig over de bodems heen. Druk voorzichtig de rand aan de buitenkant aan.
Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar en laat afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Sneeuwbonbons
Deze sneeuwballen zijn lekker, makkelijk te maken én leuk om te zien! De bonbons zijn gemaakt van cake en mascarpone, het sneeuwlaagje maak je met kokos. Leuk als toevoeging bij het kersttoetje.
Ingrediënten
150 g cake (kant-en-klaar of vers)
50 g mascarpone
5 el poedersuiker
100 g gemalen kokos
1 el water
Bereiding
Verkruimel de cake. Roer er de mascarpone en 1 eetlepel poedersuiker door. Voor een nog gladder resultaat gebruik je de staafmixer. Maak met natte handen kleine balletjes van het cakemengsel, ter grootte van knikkers. Zet een halfuurtje in de koelkast om op te stijven.
Maak van 4 eetlepels poedersuiker en 1 eetlepel water een glazuurmengsel. Zet de kokos in een diep bakje klaar.
Rol met twee vorken een cakeballetje door het glazuurmengsel en laat daarna in het bakje kokos vallen. Schud het bakje even, zodat het balletje rondom bedekt is. Leg de sneeuwbonbon daarna weg in een bewaarbakje.
Maak zo alle sneeuwbonbons. Giet het restant aan kokos ook in het bewaarbakje en zet het geheel in de koelkast tot je het wilt serveren.
Kerstbrownies
Kerstbrownies zijn heerlijk met kerst – zowel voor volwassenen als kinderen! Maak de brownies eens in een muffinvorm, dan heb je meteen een mooie ronde basisvorm. Versierd met witte chocolade en kerstversiering maak je er feestelijke brownies van.
Ingrediënten
60 g roomboter
125 g kristalsuiker
75 g donkerbruine basterdsuiker
125 g pure chocolade
1 el honing
2 eieren
1/2 zakje vanillesuiker
1/2 tl bakpoeder
100 g bloem
25 g cacao
Voor de decoratie:
100 g witte chocolade
kerstdecoratie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden. Plaats op de bodem van de muffinvorm kleine stukjes bakpapier. De brownies zijn lekker plakkerig – maar je wilt natuurlijk wel dat ze goed uit de muffinvorm komen!
Smelt de boter, pure chocolade, suikers en honing au bain marie. Zorg hiervoor dat een schaal of pannetje boven een laag kokend water hangt, niet erin. Het gesmolten mengsel moet soepel zijn maar blijft wat korrelig. Laat afkoelen.
Klop de eieren los. Klop door het afgekoelde chocolademengsel. Schep de bloem, cacao en bakpoeder door het mengsel. Schep het beslag in de muffinvorm. Maak het niet te hoog, dan worden de muffins te machtig. Bak de muffins in 20-25 min af.
Laat de muffins afkoelen. Verwarm intussen de witte chocolade au bain marie. Verdeel met een eetlepel over de muffins en besprenkel met kerstdecoratie. Laat afkoelen.
Deze recepten komen van de Kinderkookshop, https://dekinderkookshop.nl/
Kijk op de site voor nog meer recepten