Asperges met bearnaisesaus

Als je een heerlijk bordje asperges of zachte aspergesoep gegeten hebt, dan weet je dat het voorjaar écht begonnen is. Maar wanneer zijn asperges nou ook alweer in het seizoen? Van de tweede donderdag in april tot 24 juni kun je volop genieten van deze heerlijke groente. Asperges hebben een zachte, kenmerkende smaak en zitten ook nog eens bomvol vitamine B en E.

Ingrediënten (4 personen)

1 dl witte wijn

1 snufje zout

0.5 citroen (sap)

3 eidooiers

1 el Griekse yoghurt

350 g boter

1 el vers gehakte dragon

2 kg asperges

1 snufje peper

12 plakken beenham

Bereiding

Zet in 6 stappen deze heerlijke Asperges met bearnaisesaus op tafel.

Schil de asperges van boven naar beneden, onderaan liever iets te dik dan te dun. Snijd het stugge onderste stukje van ongeveer 2 centimeter eraf. Doe de schillen en uiteinden in een pan, leg er een theedoek op en daarop de geschilde asperges.

Giet zoveel water bij de asperges dat ze onder staan. Voeg de wijn en zout naar smaak toe, breng het water aan de kook en laat de asperges 10 min. zacht doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat ze 20 min. nagaren met een deksel op de pan.

Schep ze uit het kooknat en laat ze op keukenpapier uitlekken. Gooi de schillen en uiteinden weg. Het kooknat kun je eventueel bewaren (in de diepvries) voor het maken van soep.

Maak de saus door het citroensap, de eidooiers, de yoghurt en zout naar smaak te kloppen met een garde.

Voeg al kloppend de warme gesmolten boter druppelsgewijs en vervolgens in een dun straaltje toe. Voeg de dragon en eventueel nog zout en peper naar smaak toe.

Verwarm de beenham 30 sec. in de magnetron. Serveer de asperges met de ham en de bearnaisesaus.

Tip! Serveer met in schil gekookte krieltjes.

Marian Servaas

Bron: www.jumbo.com