Gele mango curry

In de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam massala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. De Garam Masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curry’s, tandoori en die met rijst, of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten.

Maak je voor het eerst een curry klaar? Dan is dit een goede curry om mee te beginnen, heel goed geschikt voor mensen die niet van hele pittige curry’s houden.

Ingrediënten (5 personen)

5 kipfilets (ongeveer 900 gram)

3 rijpe mango’s

1 blikje of flesje kokosmelk

1 bosje lente- of bosui

3 centimeter verse gember

1 teentje knoflook

2,5 el gele curry pasta

1 (kippen)bouillonblokje

2 el zoete sojasaus/ketjap manis

1 tl suiker

Een beetje olijfolie

400 gram rijst

Bereiding

Snij de kipfilets in blokjes. Schil de mango’s en snij ook deze in blokjes. Snij de bosui in ringen en snij het teentje knoflook heel fijn. Schil het stukje gember en rasp het met een fijne rasp.

Verwarm wat olie in de wok. Zodra de olie goed heet is voeg je de gemberrasp, fijngesneden knoflook en ongeveer 2,5 eetlepel van de gele pasta toe. Laat dit even goed warm worden en wok dit tot er een lekkere geur van de currypasta af komt.

Voeg dan de kipfiletblokjes toe en meng dit goed met het currymengsel, zodat alle blokjes kip bedekt zijn met de currypasta. Zet de kip op middelhoog vuur en bak, onder af en toe omscheppen, de blokjes kip (bijna) gaar.

Breng 500 ml water aan de kook en los het bouillonblokje hierin op. Breng water in een grote pan aan de kook voor de rijst. Doe 2/3 van de mangoblokjes in een hoge kom of in een grote maatbeker en voeg de gehele inhoud van het flesje kokosmelk hieraan toe. Gebruik de staafmixer om hier een glad mengsel van te maken. Kook de rijst.

Blus de kipfiletblokjes af met 100 ml kippenbouillon. Roer de kip hier even goed doorheen en voeg vervolgens het mangomengsel toe. Roer ook dit weer goed door elkaar zodat het een mooie, egale saus wordt. Vind je de saus te dik? Voeg dan nog wat extra kippenbouillon toe. Laat dit vervolgens nog even 5 tot 10 minuten doorsudderen. Voeg de laatste paar minuten de bosui en de overgebleven blokjes mango toe. Proef de saus, afhankelijk van hoeveel currypasta je hebt gebruikt en hoe zoet je mango’s zijn kan je nog een eetlepel suiker aan de saus toevoegen. Suiker zal de pittige smaak opheffen, dus als je de saus te pittig vindt, kan dit helpen om de saus meer in balans te krijgen.

Serveertip

Lekker met naanbrood of schijfjes komkommer erbij.

Marian Servaas

Bron: www.smulweb.nl