Vervoer van goederen

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Sinds 1947 is het vervoer van goederen een specialiteit van Handels- en transportonderneming Gebr. Wever B.V. Nationaal en internationaal, de bekende rood/geel gekleurde vrachtwagencombinaties zijn in heel Europa bekend.

 

Vader Berend Wever richtte in 1947, samen met zonen Geert en Gerrit, de firma. B.Wever en zonen op, een bedrijf dat zich voornamelijk toelegde op de handel van aardappels. Met een aangekocht truckje werden aardappelen vervoerd. De in 1898 geboren arbeiderszoon Be Wever was de handel in aardappelen niet vreemd. Hij was daarin al vanaf 1922 actief als landkoopman/commissionair voor Hettema in Leeuwarden. Het transport besteedde hij uit aan voerlieden als: Jan Potze, Geert Teuben en Jans Wijnholds, mannen die daarna voor zich zelf verder zouden gaan. Be schafte zich uiteindelijk ook een paard en wagen aan die hij liet mennen door zwager Gerrit Wubs. Ook kwam er een praam en zo rolde hij met zijn handel de bezettingsjaren in en was hij enige tijd actief in de voedselvoorziening.

 

Van paard naar wagen en van firma naar BV (Besloten Vennootschap). Na de oorlog werd de draad weer opgepakt en een Franse Ford was de eerste truck van de firma Wever en Zonen.

In 1960 wijzigde de bedrijfsnaam in firma Gebr. Wever toen de broers Geert, Gerrit en Wubbe het bedrijf voortzetten. Wijbrand, de jongste broer, trad in 1963 toe en hij voerde de laadkraan in.

In 1972 wijzigde de naam opnieuw. Nu in Gebr. Wever B.V. Handel en Transportonderneming. Nadat Geert (de oudste) en Gerrit (de tweede broer) waren teruggetreden gingen Wubbe en Wijbrand samen verder. Zij zetten de onderneming voort om deze op hun beurt weer over te dragen aan de dochters van Wijbrand (Agnes Uil-Wever, Ellen Drenth-Wever, Riët Wever en Alette van Lemel-Wever) en de schoonzonen Arjan Drenth (directeur) en Harry van Lemel (directeur). Broer en oom Wubbe voerde het beheer over de opstallen in Mussel en Valthermond. Aan de Kavelingen 52 in Valthermond, hemelsbreed op enkele honderden meters van het dorp Musselkanaal, bevinden zich nu de garage, kantoren, opslagloodsen, showterrein en stallingsruimte voor het wagenpark. Tot 1979 zat de onderneming aan de Musselweg 32 en Zandtangerweg 31 in het vier kilometer oostelijker gelegen Mussel.

 

In 1960 schaften de drie gebroeders drie vrachtwagens aan en hiermee werd de basis gelegd voor het huidige bedrijf. Om ook in de lage hallen te kunnen lossen werd het wagenpark in 1984 uitgebreid met een vrachtwagencombinatie voorzien van een walking floor ( een hydraulische beweegbare bodem, die de lading naar buiten schuift ). De walkingfloor-transporten van Gebr. Wever vinden internationaal plaats.

Walkingfloors zijn zeer geschikt voor grote volumen losgestorte goederen of om pallets goederen te vervoeren. Ook op locaties waar de hoogte het niet toelaat om te kiepen, zet Gebr. Wever de walkingfloors in. Natuurlijk is snelheid en betaalbaarheid belangrijk in de logistieke wereld. Maar vergeet ook niet de kwaliteit en zorg van het vervoer. Zorg die alleen door betrokken chauffeurs geleverd kan worden.

 

Jan Koers, die sinds 1975 (45 jr) in dienst is, wil bovenstaande nogmaals benadrukken. Als 8 jarige jongen ging hij een boer in de buurt op het land helpen. Daar zag hij de vrachtauto’s van Wever rijden en dacht “ik wil vrachtwagenchauffeur worden, het liefst bij de Gebr. Wever”. Doordat hij af en toe ook een rondje mee mocht rijden werd dit verlangen alleen maar sterker. Nu kijkt Jan terug op een prachtige baan die hem dertig jaar als chauffeur in de transport opleverde. Soms ging hij op maandag weg en kwam vrijdag weer terug. Naar Duitsland, België en soms naar Frankrijk. Mooie ritten. Transport van veen (voor potgrond) naar Duitsland en veevoer, grind of natuursteen retour. Sinds 2006 zit Jan als medewerker op kantoor en mag hij, samen met acht medewerkers, o.a. de logistiek verwerken en de alle bijkomende werkzaamheden binnen het mooie familiebedrijf verrichten. Want dat het een familiebedrijf is mag niet onvermeld blijven. De binding is groot en vele chauffeurs die het bedrijf binnen kwamen bleven tot hun pensioen of zelfs langer. Het is een bloeiend en groeiend bedrijf waar de gunfactor hoog is onder de collega’s

 

Gebroeders Wever is dan ook trots op zijn chauffeurs. Mensen die hun vak verstaan en over de nodige kennis van GMP en RHP transporten beschikken. De medewerkers zijn in het bezit van de benodigde certificaten en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector. Met hun jarenlange ervaring kennen en herkennen ze de wensen en weten ze wat er speelt.

Tijdens de bietencampagne werken er zo’n 55 personeelsleden. Gedeeltelijk via het uitzendbureau. Alles is in eigen beheer. Twee monteurs en twee stagiaires in dienst voor onderhoud in de werkplaats, in de voormalige loodsen van de Plastic Lining.

In één van de loodsen is nog het draaispoor te vinden van de treinverbinding (de spoorlijn Stadskanaal – Ter Apel Rijksgrens). In 1978 werd het spoor in de richting Ter Apel opgebroken en in 1980 stopte het goederenvervoer naar het tussen Musselkanaal en Zandberg gelegen bedrijf Plastic Lining te Valthermond, waarna de rest van het spoor werd opgebroken.

 

Transportbedrijf Gebr. Wever staat voor service, kwaliteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit, betrokkenheid en is jong en dynamisch. De kernactiviteiten bestaan uit nationaal en internationaal transport, transport met afzetcontainers, groot volumekippers (tot 65 m3), walkingfloor transport (tot 95 m3) en op- en overslag van de meest uiteenlopende goederen.

Inmiddels is ook de omvang van het assortiment alleen maar groter geworden. Handelsonderneming Gebr. Wever BV – is een totaalleverancier op het gebied van sierbestrating, tuintegels, terrastegels, straatstenen, klinkers zoals waaltjes etc, grind, natuursteen en andere erfverharding. Benieuwd naar het assortiment? Kom gerust eens langs op het showterrein, Kavelingen 52 in Valthermond. Gerben en Jan helpen u graag!

 

Met dank aan medewerker Jan Koers voor dit mooie familieverhaal.

Grietje Haak-Warringa

Verdere info is te vinden  op de website, www.gebr-wever.nl