Crísjes Kiek

Kiek op de Mo(a)nd

De winter is voorbij. Eindelijk, die lange natte winter weer overleefd en op naar het mooie weer. Overleven is hier het goede woord, vooral voor Crisje. Zij heeft namelijk, zoals wij dat noemen, last van een winterdepressie. Elk jaar, als de dagen korter worden en de temperatuur zakt, merken we aan Crisje dat ze ongelukkig en somber wordt. Zodra ze niet meer lekker heel de dag buiten kan liggen en scharrelen, want te koud of te nat, slaat de somberheid toe.

 

Ze speelt niet meer, piept en ’zeurt’ meer en is over het algeheel lusteloos en sacherijnig. Niet leuk voor haar natuurlijk, maar ook vervelend voor ons en voor de andere honden. Crisje kan dan niet veel hebben van hen, blaft ze weg als ze te dicht bij haar komen, haar aanraken of te enthousiast spelen in haar buurt. Crisje is dan echt een ‘grumpy old lady’.

 

Nu de dagen weer langer worden, de zon steeds vaker lekker schijnt en we meer in de tuin bezig zijn, knapt Crisje helemaal op. En wij ook natuurlijk! Want zeg nou zelf, zo’n vieze natte winter als we gehad hebben, daar wordt toch niemand blij van?!

 

Als nu de zon schijnt, de temperatuur een beetje aangenaam is, wil Crisje niets liever dan naar buiten. Lekker in het zonnetje op haar stretcher liggen, beetje snuffelen aan de madeliefjes in het gras, het groen van de opkomende bloembollen opknabbelen (nee, dat vinden wij niet zo leuk, maar ja, álles voor een blije Crisje) én weer spelen met de andere honden. Zie je het voor je? Daar wordt iedereen toch gelukkig van?

 

Wij wel in ieder geval, en het maakt ons leven met de honden weer wat gezelliger. Heel de winter opgesloten zitten met vier honden, die gewend zijn buiten alle vrijheid te hebben en lekker hun energie kwijt te kunnen, is niet altijd even leuk of makkelijk. En zeker niet als er dan zo’n knorrepot bij zit die elke poging van de andere drie tot gooien met knuffels en lekker stoeien met elkaar in de kiem wil smoren met haar geblaf en gegrauw.

Dus nu weer volop genieten! En maar hopen dat deze zomer láng duurt, zo tot eind november ofzo. Wie is daar nog meer voor?

Annemieke Kok