Duizendpoot Greven

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Klaantgerichthaid, kwaliteit en full-service binnen de belangriekste begrippen dei centraol staan bie de dainstverlainen van Greven. Bovenstaonde vind je terugge in de advertentie van Greven Administratiekantoor uut tweide mond. Financiële dainstverlainen – met waarknemers dei goud oplaaid binnen, veul ervaoring hebben en veur joe klaor stoan om joe van dainst te wezen. Met als slogan – wie spreken joen taol ook. Harm Greven spreekt de taal van de mondkers, en dat is niet zo verwonderlijk wanneer je geboren bent in Valthermond en je bedrijf gevestigd is in 2e Exloërmond. 

Maar…. de duizendpoot Harm Greven, genetisch in bezit van heel veel energie, is ook in bezit van een onder andere een grillroom, annex  pizzeria, gevestigd in Ter Apel (Pyramide ter Apel bv).  Daarnaast zijn het voorzitterschap en bestuursfuncties hem niet vreemd. Een rol als kartrekker, en dan vooral in omliggende dorpen, heeft zijn voorkeur.

Warm nest

Geboren in 1968 in Valthermond op nummer 530, en opgegroeid in een warm nest met zus Rika, was de start voor een ondernemende toekomst. In 1994 werd er op een vrije kavel in 2e mond een woning gezet waar het gezin Harm Greven, met vrouw en drie zoons, nog steeds met plezier wonen. In dit huis begon Harm in 1996 het administratiekantoor. Dit werd, mede door de uitbreiding van het personeel, in 1997 al snel verplaatst naar twee appartementen in de Nijverheidsstraat. In 2004 knapte ook hier alles uit zijn voegen en werd het bedrijf  Greven, met het huidige kantoor, op het industrieterrein in 2e Exloërmond gevestigd.

Politiek

De interesse van Harm Greven kende weinig grenzen en ook de politiek kwam op zijn pad. Harm werd in 2014 benaderd en gevraagd of de politiek misschien iets voor hem zou zijn en dan wel binnen Gemeentebelangen. Als ondernemer zat Harm altijd aan de andere kant van de gemeente en als raadslid kreeg Harm een andere inkijk over gemeentelijk beleid. De uitdaging als raadslid binnen Gemeentebelangen bracht Harm veel positiefs en ondertussen heeft hij ook het idee dat er echt iets verandert. O.a. door nieuw beleid (een dorpenronde, in gesprek met inwoners) maakt dat er echt een en ander positief verandert. Met de vraag ‘wat kunnen wij doen in uw gemeente’ haal je in ieder geval de wensen boven water. Harm hoopt dan ook de economische situatie in de gemeente Borger-Odoorn te stimuleren en deze goed in het oog te houden.

Historische panden

Dit alles brengt het gesprek op Valthermond. De historische waarde van panden in Valthermond gaat Harm aan het hart. En dan persoonlijk vooral ‘veur in de mond’. Begrijpelijk natuurlijk wanneer daar je wieg heeft gestaan. Het pand op Zuiderdiep nr. 2 (old smugler) is gekocht door Jeffrey, Rodney en Wesley Greven. Drie zoons die samen met Harm het pand een mooie bestemming willen geven. Het verlies van een horecagelegenheid is ook economisch gezien een aderlating voor Valthermond. Het ligt dan ook in de bedoeling om de historische waarde van het pand te herstellen. Ramen aan de linkerkant weer open, de deur weer in het midden. In het pand is hard gewerkt om een pizzeria/grillroom te vestigen. Helaas werd door ziekte in de familie de voortgang enigszins vertraagd. Want naast alle bestuurlijke en vergaderdrukte is Harm bovenal een familieman.

Familie

Onlangs belandde zijn zus Rika met een verontrustende bacterie in het ziekenhuis en daar stond Harm, zolang het duurde, naast haar. Dit alles heeft enige tijd in beslag genomen maar het enige wat dan telt is dat zijn zus Riek (Rika) weer beter wordt. Het terras is nu, met enige vertraging, klaar. Sinds 20 december kan men terecht in de verbouwde pizzeria/grillroom. De naam, hoe toepasselijk wil je het hebben, ‘VEUR IN DE MOND’. Volgens de Egyptische kok betekent dit ‘alles moet in de mond. Voor de niet’-kenners van Valthermond, het pand staat voor in de Mond. Dit is topografisch bepaald en staat beschreven in de verhalen van Jacob Westendorp (ook schrijver in dit blad). Naast de pizzeria komt er een bruin eetcafé in het pand. De wens is al uitgesproken… met ruimte voor de ‘stamtoavel’. Ook bedoeld voor familie feestjes en daarbij is al een voorschot genomen voor een reünie.

Er komen meer enthousiaste plannen naar voren. Harm laat zijn hart spreken, er is nog zoveel van historische waarde terug te vinden in Valthermond! Het sluisje, kerk cc11, het kanaal, beeldbepalende panden etc. Er liggen al vragen en plannen bij o.a. het Waterschap, de Provincie, Wil wil wel en Gemeente. Plannen voor de periode 2019/2020.

Samenwerking

Maar alles moet vooral tot stand komen in samenwerking met inwoners van Valthermond. Bij deze doet Harm, onderschreven door de interviewer, een oproep aan de inwoners: “Heeft u ideeën of oude foto’s? Lever deze aan bij Harm Greven. Denk mee en doe mee, want nu kan het nog.

  • We hebben nog open water ® we kunnen aanlegsteigers en of vissteigers realiseren.
  • De sluis is beeldbepalend. Bootjes zouden kanalen weer kunnen sieren of de forellenkwekerij aandoen. En wanneer het stevig vriest ® schaatsen van … tot …. zoals vroeger.
  • Er zijn nog veel waardebepalende woningen ‘veur in de Mond’.
  •    

Met hulp van anderen en vooral met inwoners uit Valthermond kunnen we dit in stand houden en door samenwerking moet dit gaan lukken. Hopelijk wordt u net zo enthousiast als Harm Greven. Aanleveren van ideeën en foto’s kan via de mail (harm.greven@admingreven.nl)

De 9 tot 5 mentaliteit is niet van toepassing op Harm. Dat kan alleen maar omdat hij snel kan schakelen, zijn intuïtie gebruikt en dingen snel oppikt. Belangstelling, interesse en enthousiasme zijn op zijn lijf geschreven, met extra enthousiasme voor Valthermond.

De herinneringen aan de Wieke die dicht werd gegooid, het crossen over het land aan het Noorderdiep staan in z’n geheugen gegrift alsof het gisteren was. Veur in de Mond zit dan ook veur in het hart. En met onderstaande vraag beëindigen we dit gesprek.

Heeft u als inwoner van Valthermond net als Harm ook deze herinneringen, deel ze dan zolang het nog kan. En daar kan deze interviewer zich helemaal in vinden.

Grietje Haak – Warringa