Zuurkool ovenschotel
Het gedicht van deze maand gaat over winterse kost. Daarom nu ook een winters recept, zuurkool. Wellicht op een iets andere manier klaar gemaakt dan dat u gewend bent. De moeite waard om eens te proberen.
Ingrediënten (4 personen)
1 pond zuurkool
4 ons runder- of varkensgehakt
1 rookworst
100 gram spekblokjes
1 ui
teentje knoflook
paprikapoeder
3 jeneverbessen
2 kruidnagels
laurierblad
beetje zout
boter
droge witte wijn
zakje aardappelpuree (water & melk)
zakje geraspte kaas
Bereiding
Vooraf het uitje snipperen en de rookworst in plakjes snijden. De zuurkool met 1/2 gesnipperd ui, kruidnagels, laurierblad en jeneverbessen met weinig water opzetten en aan de kook brengen. Vervolgens 30 minuten laten stoven op een laag vuur. In een pan de andere helft van de gesnipperde ui, samen met de knoflook, fruiten. Vervolgens het gehakt toevoegen, rullen en naar smaak paprikapoeder en zout toevoegen.
Spekjes en plakjes worst een aantal minuten meebakken. Aardappelpuree maken (zie verpakking voor bereidingswijze). Het is lekker om voor deze ovenschotel aardappelpuree met kaas te gebruiken.
Vervolgens laat je de zuurkool uitlekken en doe je de helft hiervan in een beboterde ovenschaal. Besprenkel met witte wijn en daarop het gehakt-worst-spekjes-mengsel. Vervolgens de rest van de zuurkool en dan de aardappelpuree. Als laatste de kaas erover.
Gedurende 45 minuten in de oven op 175 graden.
Marian Servaas
Bron: www.smulweb.nl