Juf Kardol

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Wie denkt niet af en toe eens met plezier terug aan die heel erg leuke aardige lerares op de lagere school of de basisschool en hoe leuk zou het niet zijn om die persoon nog eens te ontmoeten. Marijke Kardol-van der Boom is zo’n lerares. Zij heeft aan het einde van het afgelopen schooljaar afscheid genomen als directeur van basisschool Rehoboth in Valthermond. Ik had het genoegen om haar te mogen bezoeken in haar huis in Buinerveen. Achter het huis, met uitzicht op landerijen, tuin en huisdieren, sprak ik haar.

 

Marijke Kardol-van der Boom (1954) groeide op in Rotterdam en ging na de lagere school naar de HBS. Met dat diploma op zak wilde zij eigenlijk gymlerares worden. Helaas voor haar waren er zoveel aanmeldingen voor deze opleiding in Rotterdam dat zij daar buiten de boot viel. Haar vader kreeg in diezelfde tijd echter een nieuwe baan in Emmen en dat betekende verhuizen voor het hele gezin. De carrièrestap van vader gaf ook een wending aan de ambities van dochter Marijke. In deze Drentse stad was geen lerarenopleiding lichamelijke opvoeding aanwezig en inschrijven voor zo’n opleiding in een stad zoals Den Haag of Amsterdam zat er op dat moment niet in. Als zij haar wens toch had willen doorzetten dan zou Marijke als jong meisje van zeventien, ver van huis, op kamers moeten wonen om die lerarenopleiding te volgen. Dat was net een stap te ver. Toch wist zij zeker dat ze een beroep wilde waarin zij met kinderen kon werken.

 

Emmen

De beste optie leek om in Emmen naar de PABO te gaan om zo lerares op een basisschool te worden. Met kinderen werken was haar passie en deze opleiding bleek daarvoor een goede keus. Ook leerde zij op de opleiding in Emmen haar man, Hans Kardol, kennen met wie zij in 1976 trouwde en kort daarna in Nieuw-Buinen ging wonen. In 1985 settelde zij zich met Hans in Buinerveen en in 1999 kwamen daar ook hun adoptiekinderen uit Colombia bij.

 

Carrière

Direct na afronding van haar opleiding kreeg Marijke een baan als lerares op de christelijke basisschool Rehoboth (tegenwoordig Christelijk Kindcentrum) in Valthermond. Een school met eigen signatuur maar voor iedereen toegankelijk. Zij is er haar hele 45 jaar lange onderwijsloopbaan blijven werken, heeft er carrière gemaakt en heeft de school uiteindelijk als directeur verlaten.

Marijke heeft in haar loopbaan alle facetten van het onderwijs meegemaakt met o.a. studies in Canada, Zweden en Finland om daar in de praktijk begrippen als remedial teaching, collegiale begeleiding en passend onderwijs te zien en te ervaren. Het heeft enorm bijgedragen aan de manier waarop zij in diverse functies het onderwijs op CKC Rehoboth heeft vormgegeven.

 

Mannen

Wie op foto’s van de school kijkt ziet alleen vrolijke vrouwelijke leerkrachten. Marijke zou het heel leuk voor het team en de kinderen vinden wanneer er in de toekomst ook een man op de schoolfoto prijkt, die voor het prachtige beroep van leerkracht op een basisschool gekozen heeft.

Bijna drie generaties Valthermondse kinderen hebben Marijke meegemaakt en, hoe kan het ook anders, zij heeft inmiddels meerdere generaties in de klas gehad. Er zijn zelfs ouders die hun kind speciaal naar CKC Rehoboth sturen om ook weer les te krijgen van ‘Juf Kardol’. ‘Betrokkenheid, bij mensen en hun kinderen’ is het motto dat Marijke altijd voor zichzelf heeft gehanteerd. Ouders herkennen dat en kinderen hebben ervaren dat de juffrouw altijd vertrouwen in hen had. Kinderen voelen dat ze van school iets meegekregen hebben en denken met plezier terug aan hun tijd in de klas van ‘Juf Kardol’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Marijke nog altijd een goede band heeft met (oud-)leerlingen en hun ouders. Dat bleek ook uit de bloemenhulde bij haar afscheid.

 

Vernoemd

“Ik voel mij enorm vereerd dat het schoolplein naar mij is vernoemd en mijn naam nu voor altijd verbonden is aan de school.” zegt Marijke. Het groene schoolplein van CKC Rehoboth draagt nu, als eerbetoon aan Marijke, haar naam. Kinderen kunnen daar heel natuurlijk spelen tussen veel groen in de vorm van planten en struiken, doorkruist met kleine paadjes. Het buiten lesgeven kan straks in de schaduw van een prachtige kastanje. Een enthousiaste grootvader en leerlingen van Leertrainingscentrum Talent onder begeleiding van een van de vaders, zorgen samen met meerdere ouders voor het onderhoud van dit uitnodigende plein.

 

Afscheid

Maar toen kwam in juli van dit jaar het afscheid van het team, de kinderen en hun ouders. Afscheid van een school en het onderwijs waar Marijke haar ziel en zaligheid in heeft gelegd. Voortaan doet zij andere dingen die niet met het onderwijs te maken hebben, sommige activiteiten samen met haar echtgenoot, andere met vriendinnen.

Marijke rijdt paard, loopt hard in bos en veld, verzorgt het schaap en laat de honden uit. Eindelijk heeft ze nu meer tijd om te lezen en zich dagelijks wat langer over de krant te buigen. Misschien gaat ze nog wel een cursus Spaans volgen om daarna nog een keer naar Colombia te reizen en zich daar in de landstaal verstaanbaar te kunnen maken. Stilzitten zal Marijke in ieder geval niet. Ze is inmiddels ook maatschappelijk actief als secretaris van Plaatselijk Belang Buinerveen en praat in die rol o.a. met de gemeente over veiligheid en omgevingsaanpassingen in Buinerveen. Ook dit werk geeft weer veel voldoening en zorgt voor een band met medebewoners en woonomgeving.

 

Een gesprek als dit geeft voor Marijke aanleiding om even terug te blikken op een prachtige carrière in het onderwijs. Ik zie in haar ogen dat ze dat met veel voldoening doet, en terecht. Het was een prachtige tijd waarin zij als geen ander haar aandeel heeft geleverd aan het onderwijs in Valthermond en aan de CKC Rehoboth in het bijzonder. Marijke wenst het team en de leerlingen dan ook van harte toe dat deze prachtige school ook onder nieuwe leiding blijft bloeien en groeien. Voor haar is het mooi geweest!

Richard Westerhof