Benodigdheden voor 4 personen
1 ui, krulpeterselie 10 gr, nootmuskaat, 1 kg kruimige aardappelen, 800 gr prei, 400 gr gemengd gehakt, 2 eieren, 100 gr panko paneermeel, 1 liter groentebouillon, 5 gr roomboter, scheutje melk, mosterd, peper en zout naar smaak.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snipper de ui zeer fijn en snijd de krulpeterselie fijn.
- Rasp een deel v d nootmuskaat, tot je ongeveer een mespunt geraspte nootmuskaat per persoon hebt.
- Bereid de bouillon.
- Was of schil de aardappelen in grove stukken. Snijd de prei in reepjes.
- Leg het gehakt in een kom. Voeg de eieren, de panko, de gesnipperde ui, de geraspte nootmuskaat, 1/4 tl zout pp en de helft van de krulpeterselie toe aan de kom. Kneed tot een stevige bal.
- Vet een ovenschaal in met 1/4 el roomboter pp. Leg de gehaktbal erin en druk een beetje aan tot het de vorm van een broodje krijgt.
- Bak in 20-30 minuten in de oven.
- Breng intussen de aardappelen aan de kook.
- Verhit ondertussen 2 el roomboter in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de prei 3/4 min. Blus af met de bouillon, dek af en laat het 15 min zachtjes koken.
- Giet de aardappelen af, doe de prei erbij, en stamp het tot een stamppot.
- Om het smeuïg te maken kun je er een scheutje warme melk bij doen en mosterd. En voeg zout en peper voor smaak toe.
- Snijd het gehaktbrood in plakken en verdeel de plakken over de borden. Besprenkel met het achter gebleven vocht uit de ovenschaal.
- Schep de prei stamppot ernaast en serveer met cranberrychutney. Garneer de stamppot met de rest v d krulpeterselie.
Eet smakelijk en blijf gezond!
Helga Onrust de Jonge