Nog steeds op reis

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Nog steeds op reis vanuit de Doorsnee. Door de podcast ‘radio Buenos Aires’ vertoefde ik een tijdje in het Argentijnse voetbal en stad. Het reisverslag gaat niet alleen over de belangrijkste bijzaak in het leven, de voetbal, ook de Argentijnse keuken wordt uitgebreid besproken. En wat voor effecten dat heeft op de spijsvertering. Voor de liefhebbers zijn er voorbeelden zat. Maar voetbal voert wel de boventoon. Maar dan meer de randzaken in het Argentijnse voetbal.

 

Het zijn ‘Groundhoppers’, voetballiefhebbers die de hele wereld afreizen om stadions te bezichtigen. Gelukkig wordt niet alles op politiek correcte manier verteld. Dat komt het vermaak zeker ten goede. Buenos Aires en omgeving hebben nogal wat voetbalclubs en ze hebben allemaal een eigen stadion en verhaal. Dus genoeg te bezichtigen en te vertellen. Leuke verhalen over de achtergronden van de clubs en hun symbolen en geschiedenis. De beleving van supporters in Argentinië is een terugkomend en verbazend iets. Die verschilt van enthousiast, vreemd, onbekend tot bedreigend.

 

Nu geniet ik hier op Sportpark de Meent van de beleving, enthousiasme en passie van Klaas Oldenburger. Maar vergeleken met de Zuid Amerikaanse beleving is de beleving van Klaas kinderspel. Klaas blijft zitten op de tribune. Klaas roept weleens wat maar gebruikt andere termen dan de Barra Bravas (de harde kern van de supporters). Ook heb ik Klaas nog nooit zijn schoenen zien gooien naar een scheidsrechter.

 

Vrouwen zijn er erg geëmancipeerd bij het voetballen, ze misdragen zich net zo erg als de mannen. Wedstrijden met gemiddeld meer rode kaarten dan doelpunten. Dat Argentinië ook een drugsprobleem heeft komt nog aan de orde. Dat het vrijgeven van alle  drugs ook weer tot andere problemen leidt werd ook duidelijk. Tijdens een vechtpartij van A-Teamachtige proporties was wel duidelijk dat de drugs invloed hadden. En dan komt er nu het Valthermonds tintje aan het verhaal. Vertrouwen is goed, maar controle is beter. Dus even langs bij Theo Wardenburg, onze eigen Mister T. De man die de V.A.R. compleet overbodig maakt als assistent scheidsrechter bij de plaatselijke trots. De man die in 2005 de wedstrijd River Plate – Estudiantes in stadion El Monumental (stadion van de WK finale 78) bijwoonde.

 

En de verhalen in de podcast kloppen! Zich Valthermonds gedragen in Buenos Aires kon niet! Een lijst met instructies en wat mondelinge tips hebben er voor gezorgd dat Theo kon genieten van een Argentijnse wedstrijd. Ook de restverhalen komen overeen met de podcast. Het verkeer was mooi om te bekijken maar om zelf deel aan te nemen was meer dan een uitdaging. Waar de podcast heren nogal wisselend over het eten spraken/klaagden, was Theo erg te spreken over het eten. Maar meneer zat ook in het Sheriton Hotel. Dus na controle kunnen we de podcast ‘Radio Buenos Aires’ zeker goedkeuren. We blijven noorderlingen dus niet te enthousiast!

Cliff