Op hun plek

Kiek op de Mo(a)nd

Parkerend bij het adres van ‘De oude Bank’ aan het Zuiderdiep 394, zie ik al  een prachtig monumentaal huis. Je kunt zien dat het ooit een sjiek kantoorpand was, écht een statig gebouw waarin zich belangrijke zaken afspeelden.

Nu is het, dat voel je bij binnenkomst meteen, vooral een warme en gezellige woning. Licht en open, met mooie kleuren en authentieke elementen. Janneke en Richard passen hier perfect, ook zij komen direct over als open en authentiek. Het gesprek met hen is dan ook meer dan een interview over hun B&B, het gaat over leven, ervaringen en keuzes. Hún leven, als B&B eigenaren in Valthermond, waar zij beiden niet vandaan komen. Maar waar zij nu wel op hun plek zijn.

Het begon in april 2021, met de aankoop van dit prachtige huis, waar zij hun droom van een eigen B&B konden verwezenlijken. Stapje voor stapje, brainstormend over de inrichting, kamer voor kamer hebben zij het huis opgeknapt en gemoderniseerd. Zodat ze niet alleen zelf, met hun nog thuiswonende kinderen, een fijne woonplek hadden, maar ook twee sfeervolle gastenkamers én logeerplaatsen voor de familie en aanhang die natuurlijk ook regelmatig hier verblijven. Allemaal hebben ze geholpen met het opknappen en klussen, waarbij Janneke voornamelijk de styling voor haar rekening nam. Geinspireerd door tv-programma’s als ‘Droomhuis op het Platteland’, ‘Het Roer om’ en ‘Bed en Breakfast’, had Janneke genoeg ideeën!

De gastenkamers, Gulden en Daalder genoemd, zijn dan ook zeer geslaagd. Comfortabel luxe met aandacht voor die kleine dingetjes die een verblijf nog wat aangenamer maken. Gasten voelen zich thuis, lopen in hun badjas naar de badkamer terwijl Richard en Janneke het ontbijt staan te maken. Zo ontstaat er soms een praatje, dat ook nog weleens wat langer duurt. Janneke en Richard vinden dit prima, voelen zich daar prettig bij. Zij ervaren het uitbaten van de B&B in hun woonhuis nooit als inbreuk op hun privéleven. Zij vinden het beiden heerlijk om het mensen naar de zin te maken, nét iets extra’s te doen, zoals een jurkje strijken voor een gast, een flesje water of een lunchzakje meegeven. Zij ervaren er veel voldoening van dat hun droom andere mensen ook blij maakt.

Ook de omgeving van Valthermond hebben Janneke en Richard uitgebreid verkend; leuke uitjes (zoals het Vervenershuis en de Akkervarkens), goede restaurants. Alles om hun gasten ook op dat gebied leuke tips te kunnen meegeven.

En zo kwam het dat er op een dag contact met hen opgenomen werd met de vraag of zij zelf wilden deelnemen aan het programma ‘Bed and Breakfast’ van omroep Max. Nou, daar moest vooral Richard wel even over nadenken! Na een gesprek met de programmamakers  werd ook Richard enthousiast over het idee. Het is nogal wat, zo’n hele filmcrew over de vloer, in je eigen huis, je zou van minder zenuwachtig worden! Gelukkig klikte het goed met de crew en dat stelde hen al snel op hun gemak.

In februari waren de filmdagen, zes dagen lang. Niet alleen de vijfkoppige crew was er, maar natuurlijk ook de andere B&B eigenaren. Janneke en Richard waren de eerste B&B waar gefilmd werd, dus zij kenden de andere deelnemers nog niet. Spannend, maar ook hiermee een goede klik.

Waar zij zelf zouden gaan logeren, de B&B’s van de andere deelnemers, wisten ze van te voren niet en daar mogen ze nu ook niets over zeggen. Er mag veel niet verteld worden, de uitzending is pas in juni, dus alles valt onder strikt embargo van de productiemaatschappij.

Er is een soort draaiboek voor de uitzendingen, met vaste scenes die elke aflevering terugkomen. Zoals de ‘bedscene’, de ‘tandenpoets-scene’ en het ontbijt. Janneke vertelt dat je als gast bijvoorbeeld nog lang nadat je al wakker bent, in je bed moet wachten. Tot je gefilmd wordt, met knorrende maag, want ontbijten mag je pas daarná. De regisseur komt dan aan je bed zitten en stelt allerlei vragen met de bedoeling je uitspraken te ontlokken, die ze later bij de montage zo kunnen knippen en plakken dat het een interessante scene wordt. Niet alles is wat het lijkt op tv!

Gelukkig hadden ze, als B&B-stellen onder elkaar erg veel lol en konden ze de crew af en toe voor de gek houden. De draaidagen zijn dus vooral een hele leuke ervaring geweest, ondanks allerlei regels en het moeten tekenen voor geheimhouding.

Met hun enthousiasme hebben Janneke en Richard mij in elke geval al heel nieuwsgierig gemaakt naar de uitzending van ‘hun’ aflevering van Bed and Breakfast, op 5 juni om 20.30 bij Omroep Max op NPO1. Ik ga zéker kijken!

Annemieke Kok