Voor elke wat wils

De Kiek!

Kringloopbedrijven en tweedehandswinkels zijn vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw ontstaan om de afvalstroom te beperken door hergebruik van bruikbare artikelen te bevorderen. In Valthermond aan het Zuiderdiep staat sinds een paar jaar een tweedehandswinkel met de naam ‘Het Valthermondse Fabriekje’.

 

In de tuin van het voormalige postkantoor, dat nu het woonhuis is, kun je in een hele grote schuur  terecht voor tweedehandsspullen. Eigenaresse Miranda van der Vegt draagt dus bij aan hergebruik van goederen, maar dat niet alleen. Je kunt bij haar ook terecht voor tal van andere dingen.

 

Miranda van der Vegt-Kok (1983) is getrouwd met Richard (1981) en met hun drie zoons wonen zij sinds een paar jaar in het voormalige postkantoor van Valthermond. Miranda runt daar Het Valthermondse Fabriekje en Richard heeft er als Recruitment Manager zijn eigen business. Wel ondersteunt hij haar met raad en daad. Vooral dat laatste komt heel erg goed van pas bij de inrichting en aankleding van de winkel.

Miranda komt van oorsprong uit de ‘Keistad’ Amersfoort. Bezocht het Keistad College en volgde daarna een aantal beroepsopleidingen met als finale opleiding de PABO. De liefde voor Richard deed Miranda verhuizen naar Almere. De aankondiging van de ziekte MS maakte echter een vroegtijdig einde aan haar  ambitie om lerares basisonderwijs te worden en haar toekomstplannen moesten gewijzigd worden. En dat deed ze. ‘Niet bij de pakken neerzitten maar de dingen nemen zoals ze zijn en er het beste van maken’ zo treedt Miranda het leven tegemoet.

 

In vakanties kwamen Miranda en Richard met het gezin al regelmatig naar Drenthe en langzaam groeide, voor mij zeer herkenbaar, de wens om in deze provincie te gaan wonen. De droom een ruim huis te kunnen kopen met een bijgebouw om leuke dingen in te doen, kon uiteindelijk hier in Valthermond worden gerealiseerd in het voormalige, uit 1894 daterende, postkantoor. Een huis met historie waarover prachtige verhalen in het rond gaan.

Miranda en Richard waren al getrouwd maar hebben dat kort na hun intocht in Valthermond nog eens feestelijk en heel uitgebreid overgedaan in Kerk Nr. 11, die nu dienst doet als Cultureel Centrum.

 

Tijdens de voorbereiding van die feestelijkheden ontdekten zij als het ware de mogelijkheden om actief en bedrijfsmatig bezig te zijn. Toen de grote schuur was aangekleed en ingericht met tapijten en wandbekleding, met decoratieve versiering en met lange tafels voor de genodigden, kwam het idee voor het Fabriekje bovendrijven. Een bedrijfje waarin tweedehands spullen worden aangeboden. Niet een waar je iedere dag terecht kunt maar wel op zaterdag met af en toe een koopavond. De liefde voor het verkopen van de meest uiteenlopende producten had Miranda in de loop der jaren al ontwikkeld op markten en braderieën. Ze doet het allemaal niet voor het eerst. En de beperkte openingstijden zorgen ervoor dat het bij Miranda steevast gezellig en druk is.

 

Op mijn vraag hoe Miranda toch aan al die spullen komt, antwoordt zij dat die altijd van diverse kanten worden aangeboden. Soms wordt er een huis leeggeruimd door een familie en worden de inventaris en accessoires aan het Fabriekje aangeboden, een andere keer halen mensen alles van zolder om daar ruimte te creëren.

Er staat nu alleen een bord voor de deur aan het Zuiderdiep 437 als Het Valthermondse Fabriekje open is. Dat is om te voorkomen dat er de hele week door allerlei spullen worden gebracht en soms ook voor haar deur worden neergezet. In het verleden is daardoor de toegang tot de tuin weleens letterlijk geblokkeerd geweest. Daarom kunnen spullen nu alleen tijdens openingstijden worden gebracht. Miranda koopt geen spullen op, alles wordt gratis bij haar afgeleverd.

 

In tegenstelling tot de commerciële Kringloopwinkels in de buurt, zoals De Waar en Het Goed, heeft Miranda geen personeel in dienst en heeft zij geen ideële doelstelling. Zij hanteert dan ook prijzen die daarbij horen. Wel zijn er een paar vaste vrijwilligers, Marcel en Anja, die haar de helpende hand bieden. In Het Valthermondse Fabriekje vind je woonaccessoires, kleding, decoratie en prachtige vintage artikelen. Je vindt alles over Het Valthermondse Fabriekje op haar facebookpagina.

 

In en buitenshuis heeft Miranda ook nog tijd en ruimte voor het maken van kaas en worst en het beheren van een serie praktische moestuintjes op stahoogte in kuubkisten. Zelfs de kippen, de eend en hun twee konijnen hebben het in de ruimte achter het huis naar hun zin. Natuurlijk speelt bij alle activiteiten die Miranda ontplooit mee dat zij op termijn de beperkingen van haar ziekte zal ondervinden en mogelijk zelfs in een rolstoel eindigt. Voor haar is dat toekomstbeeld de grote drijfveer achter wat ze doet. Ze is altijd heel actief en heeft de drive ervoor, blijft vrolijk en ziet altijd de zon schijnen. Ze is geen bankhanger en geen tv-kijker, maar doet graag dingen die lonen en haar creativiteit bevredigen. Als ze even tijd heeft weckt ze met behulp van een grote weckketel fruit en groenten in haar grote vooraadflessen en -potten.

 

Is dat het dan? Nee, beste lezer, er is nog veel meer. Miranda beheert via Facebook ook nog eens de webshop Sweetlovegifts. Ik schreef al dat zij heel veelzijdig en creatief is maar deze webshop maakt dat wel heel erg duidelijk. Je ziet er prachtige en vooral praktische voorbeelden van haar creativiteit. Je komt er bedrukt kinderspeelgoed en kraamcadeaus tegen, maar ook vrolijke deurmatten voorzien van een familienaam of werkkleding van de hondenuitlaatservice Valthermond. Miranda kent geen grenzen.

 

Het oppakken van al die activiteiten vindt zij ook een geweldige manier om hier in te burgeren, kennis te maken met de buren en andere bewoners en te genieten van het leven in Valthermond. Dat geldt ook voor Richard en haar jongens, die spreken zelfs al een paar woorden authentiek Valthermonds dialect.

 

Het Valthermondse Fabriekje is een feest om te bezoeken, het is sinds het opheffen van de lockdown vooral weer een plezierige ontmoetingsplaats voor mensen uit Valthermond, maar zeker ook daar buiten. De Kersttijd komt eraan dus staat het er nu al bijna vol met kerstspullen en dit jaar ook weer met een Kerstboom. Die kerstboom heeft een bijzonder functie. In de kerstboom kunnen bezoekers hun wensen kwijt en Miranda bekijkt samen met haar vrijwilligers of een of meer van die kleine en grote wensen voor iemand werkelijkheid kunnen worden.

 

Vorig jaar zat alles vanwege Corona op slot maar dit jaar worden er weer volop oliebollen, appelflappen en knieperties verkocht, Kortom het wordt een groot feest dit jaar. Daarom verheugt Miranda zich echt op de komende wintermaanden.

In het in kerstsfeer gehulde Valthermondse Fabriekje heet zij jou dan welkom en biedt ze inspiratie voor de komende feestdagen. Ik heb op een zaterdag haar uitnodiging aangenomen om eens in werkelijkheid te ervaren wat zij mij eerder aan de keukentafel heeft beschreven. En ik heb het er helemaal naar mijn zin gehad. Deze verborgen parel aan het Zuiderdiep vind ik dan ook een aanrader voor alle Valthermonders.

Richard Westerhof