De nieuwjaarstraditie van kniepertjes

Iedereen is wel bekend met de traditie van het eten van oliebollen aan het einde van het jaar in Nederland. Maar in vooral Noord- en Oost-Nederland kent men nog een heel andere traditie als het gaat om eten rond het nieuwe jaar: kniepertjes. Ieder jaar bakken veel mensen deze wafeltjes zelf maar wat zijn kniepertjes […]

Het recept van de maand

Ribstoof met herfstbok en abrikoos De herfst op je bord met deze hartverwarmende ribstoof. Het vlees is heerlijk mals en nu met abrikozen en herfstbok in de stoof, krijgt het een extra diepe smaak. Serveer met romige aardappelpuree en knapperige sperziebonen.   Ingrediënten 600 gr magere riblappen 3 el olijfolie 75 gr gerookt ontbijtspek 2 […]

Het recept van de maand

Griekse hartige taart Een hartige Griekse taart waarvan je zeker een tweede stuk wilt! Met verse spinazie, feta, olijven en pistachenoten. Het eier- crème fraîchemengsel geeft samen met de spekjes het geheel een romige touch. Garneer met nog meer gehakte olijven en pistachenootjes en geniet!     Ingrediënten (voor 4 personen) 7 bladerdeeg plakjes (diepvries) […]

Wetenswaardigheden

Kiek op de Mo(a)nd

Beagle Cliff verslaat laboratoria [tekst]   We weten van honden dat ze een goede neus hebben. Daar maken we in veel gevallen dankbaar gebruik van. Honden kunnen helpen om zoek geraakte mensen op te sporen, zelfs als ze in het water liggen. Bij de douane worden ze gebruikt om drugs, geld of sigaretten op te […]

Lamskoteletjes met groene salsa

Nu het warme weer er aan zit te komen, wordt ook de BBQ weer buiten gezet. Het is nu heerlijk om wat langer buiten te eten dan dat je wellicht normaal doet. Dat hoeft geen echte BBQ toestand te zijn, je kunt ook je ‘gewone’ maaltijd op de BBQ klaar maken. Of op buiten op […]

Truffels

Kiek op de Mo(a)nd

Dit bijzondere product heet ook wel de zwarte diamant vanwege de hoge prijs die betaald wordt voor de truffel. Natuurlijk speelt de herkenbare, krachtige geur en smaak hier ook een grote rol in. De truffel is een paddenstoel van uitzonderlijke klasse. Het is een zwam die onder de grond groeit, in de buurt van eiken […]

Asperges met bearnaisesaus

Als je een heerlijk bordje asperges of zachte aspergesoep gegeten hebt, dan weet je dat het voorjaar écht begonnen is. Maar wanneer zijn asperges nou ook alweer in het seizoen? Van de tweede donderdag in april tot 24 juni kun je volop genieten van deze heerlijke groente. Asperges hebben een zachte, kenmerkende smaak en zitten […]

Wonderlijke wereld van de vlinder

Kiek op de Mo(a)nd

Vlinders zijn prachtig om naar te kijken, daar zijn de meesten het wel over eens, maar er ligt nog veel meer pracht verscholen in close-ups van de vlinder. Als je dichtbij genoeg kan komen, gaat er een wonderlijke wereld voor je open, want van zo dichtbij zijn de zintuigen van de vlinder te ontdekken. Hoe […]

Gele mango curry

In de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam massala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. De Garam Masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curry’s, tandoori en die met rijst, of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten. Maak […]

De mestkever

Dezelfde signalen van de zintuigcellen in de sprietgewrichten, die bij een bromvlieg vleugelhouding en -slag beïnvloeden, hebben bij andere insecten dikwijls een afwijkende uitwerking. Een voorbeeld hiervan is de mestkever. Dit nogal hoog op de poten staande dier heeft wat men zou kunnen noemen een slechte wegligging; het is bijzonder gevoelig voor zijwind. Zijn windsnelheidsmeter […]