Bedankt Valthermond!

Zo’n 25 jaar geleden nam Jan Scherpenisse, samen met collega Marcel de Vijlder, de huisartsenpraktijk van dokter v. Gemert en dokter Jansen in Valthermond over. Niet lang daarna startten deze twee nieuwe huisartsen een groepspraktijk aan het Noorderdiep. Binnen de huidige praktijk vinden op dit moment behoorlijk wat veranderingen plaats. Tijd voor een gesprek met […]

Aspergegratin met ham en ei

Aspergegratin met ham en ei. De klassieke asperges met ham en ei, maar dan in een ander jasje gestoken. Deze aspergegratin is makkelijk voor te bereiden. Je kunt hem bijvoorbeeld ’s ochtends al maken zodat je hem ’s avonds alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. De asperges hoef je niet eerst voor […]

Een lenterecept

Bleekselderijsalade met druiven en feta   Ingrediënten 2 handjes walnoten 4 stengels bleekselderij (in boogjes) 5 komkommer (in blokjes) 125 gram witte druiven (gehalveerd) 1 bosje platte peterselie (grof gehakt) 100 gram feta   Voor de dressing 100 milliliter crème fraîche 2 eetlepels witte wijnazijn 4 eetlepels olijfolie   Zo maak je het Rooster de […]

Vincent van Gogh

Wanneer Vincent van Gogh in het najaar van 1883 naar Drenthe komt, zit hij nog in zijn beginjaren als kunstenaar. Hij hoopt hier rust en inspiratie te vinden en gaat op zoek naar het ongerepte landschap waar andere kunstenaars hem over hebben verteld. In Drenthe schilderde Van Gogh veen- en heidelandschappen in donkere kleuren, soms […]

Groninger poffert

Ik ben een geboren Groningse! Opgegroeid op het platteland in het noordelijkste puntje van Nederland. Verder kan je bijna niet. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht, het is een soort broodcake die je au bain marie bakt. Officieel hoort er geen suiker in, maar ik heb er toch een schep in gedaan. Mijn oma maakte […]

Bitterkoekjespudding

Deze heerlijke bitterkoekjespudding is leuk om zelf te maken. Lekker voor een koude winterdag.   Ingrediënten: 6 blaadjes gelatine (10 g) 80 ml water 4 eidooiers 1 ei 100 g suiker 100 ml marsala, koud 100 g bitterkoekjes, fijngehakt 500 ml slagroom   Bereiding: Leg de blaadjes gelatine in het water in een pannetje en […]

De nieuwjaarstraditie van kniepertjes

Iedereen is wel bekend met de traditie van het eten van oliebollen aan het einde van het jaar in Nederland. Maar in vooral Noord- en Oost-Nederland kent men nog een heel andere traditie als het gaat om eten rond het nieuwe jaar: kniepertjes. Ieder jaar bakken veel mensen deze wafeltjes zelf maar wat zijn kniepertjes […]

Het recept van de maand

Ribstoof met herfstbok en abrikoos De herfst op je bord met deze hartverwarmende ribstoof. Het vlees is heerlijk mals en nu met abrikozen en herfstbok in de stoof, krijgt het een extra diepe smaak. Serveer met romige aardappelpuree en knapperige sperziebonen.   Ingrediënten 600 gr magere riblappen 3 el olijfolie 75 gr gerookt ontbijtspek 2 […]

Het recept van de maand

Griekse hartige taart Een hartige Griekse taart waarvan je zeker een tweede stuk wilt! Met verse spinazie, feta, olijven en pistachenoten. Het eier- crème fraîchemengsel geeft samen met de spekjes het geheel een romige touch. Garneer met nog meer gehakte olijven en pistachenootjes en geniet!     Ingrediënten (voor 4 personen) 7 bladerdeeg plakjes (diepvries) […]

Wetenswaardigheden

Kiek op de Mo(a)nd

Beagle Cliff verslaat laboratoria [tekst]   We weten van honden dat ze een goede neus hebben. Daar maken we in veel gevallen dankbaar gebruik van. Honden kunnen helpen om zoek geraakte mensen op te sporen, zelfs als ze in het water liggen. Bij de douane worden ze gebruikt om drugs, geld of sigaretten op te […]