Lamskoteletjes met groene salsa

Nu het warme weer er aan zit te komen, wordt ook de BBQ weer buiten gezet. Het is nu heerlijk om wat langer buiten te eten dan dat je wellicht normaal doet. Dat hoeft geen echte BBQ toestand te zijn, je kunt ook je ‘gewone’ maaltijd op de BBQ klaar maken. Of op buiten op […]

Truffels

Kiek op de Mo(a)nd

Dit bijzondere product heet ook wel de zwarte diamant vanwege de hoge prijs die betaald wordt voor de truffel. Natuurlijk speelt de herkenbare, krachtige geur en smaak hier ook een grote rol in. De truffel is een paddenstoel van uitzonderlijke klasse. Het is een zwam die onder de grond groeit, in de buurt van eiken […]

Asperges met bearnaisesaus

Als je een heerlijk bordje asperges of zachte aspergesoep gegeten hebt, dan weet je dat het voorjaar écht begonnen is. Maar wanneer zijn asperges nou ook alweer in het seizoen? Van de tweede donderdag in april tot 24 juni kun je volop genieten van deze heerlijke groente. Asperges hebben een zachte, kenmerkende smaak en zitten […]

Wonderlijke wereld van de vlinder

Kiek op de Mo(a)nd

Vlinders zijn prachtig om naar te kijken, daar zijn de meesten het wel over eens, maar er ligt nog veel meer pracht verscholen in close-ups van de vlinder. Als je dichtbij genoeg kan komen, gaat er een wonderlijke wereld voor je open, want van zo dichtbij zijn de zintuigen van de vlinder te ontdekken. Hoe […]

Gele mango curry

In de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam massala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. De Garam Masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curry’s, tandoori en die met rijst, of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten. Maak […]

De mestkever

Dezelfde signalen van de zintuigcellen in de sprietgewrichten, die bij een bromvlieg vleugelhouding en -slag beïnvloeden, hebben bij andere insecten dikwijls een afwijkende uitwerking. Een voorbeeld hiervan is de mestkever. Dit nogal hoog op de poten staande dier heeft wat men zou kunnen noemen een slechte wegligging; het is bijzonder gevoelig voor zijwind. Zijn windsnelheidsmeter […]

Italiaanse gehaktschotel.

Ingrediënten (4 personen) 450 g mager rundergehakt 1 el gedroogde Italiaanse kruiden 400 g verse Italiaanse roerbakgroente 400 g tomatenblokjes 500 ml halfvolle melk 50 g griesmeel 100 g geraspte belegen kaas   Bereiding Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een koekenpan zonder vet en roerbak hierin het gehakt rul en bruin. Voeg […]

Super-echolood van dolfijnen

Niet alleen vleermuizen beheersen de grote kunst om met hun oren te kijken, maar ook walvisachtigen. In het bijzonder dolfijnen en tuimelaars zijn op dit gebied tot bijzondere verrichtingen in staat. Zij hebben zelfs twee ‘zenders’ aan boord, waarmee ze hun weg in zee vinden en met elkaar een soms zeer luidruchtig ‘radioverkeer’ onderhouden. De […]

Het recept van de maand

Januari is een maand waar veel mensen graag een gezonde start maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een aantal gezonde en lichte maaltijden. Op de site https://jaimyskitchen.nl/ vond ik deze groene asperge salade met kip en feta. Wil je dit gerecht vegetarisch maken? Laat dan de kip weg in het recept, net zo […]

Een Duitse herder als wetenschappelijk onderzoeker

Enige jaren geleden was ik hoofdredacteur van het blad ‘De Duitse herder’. In die hoedanigheid heb ik veel verhalen over honden verzameld en geschreven. Algemeen bekend is dat de hond een zeer goede neus heeft, een eigenschap waarvan wij mensen graag gebruik maken. Dit verhaal gaat over een Duitse herder die heeft meegeholpen aan een […]